Wat je
nog niet wist
overtomaten

Eet zowel verse als bereide tomaten

Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat. Om optimaal van de vruchten te plukken van de tomaat is het belangrijk om zowel verse als bereide tomaten te eten.

Stoffels Tomaten
Stoffels Tomaten

Tomaat in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel

Een groep Italiaanse wetenschappers hebben kunnen aantonen dat tomatenextract maagkankercellen kan beïnvloeden in een laboratoriumomgeving. Wanneer de kankercellen behandeld werden met tomatenextract (San Marzano en Corbarino) groeiden ze minder goed en werd hun vermogen om te bewegen en zich te verspreiden verminderd. Dit suggereert dat het opnemen van tomaten in je dieet niet alleen gunstig zou kunnen zijn voor het voorkomen van kanker, maar ook voor kankerpatiënten als onderdeel van hun voedingsondersteuning.

Een tomaat is een vrucht

Het verschil tussen groente en fruit is verre van eenduidig. Fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten, maar sommige vruchten worden ook als groente beschouwd. Zo ook de tomaat. Tuinbouwkundig gezien spreekt men van een groente, maar plantkundig gezien is het een vrucht. Wij baseren ons op de culinaire wereld en daar wordt de tomaat als groente beschouwd vanwege zijn hartige smaak en het feit dat het meestal wordt gebruikt in hartige gerechten zoals salades, sauzen en soepen. Deze classificatie als groente heeft meer te maken met culinaire tradities dan met de botanische definitie.

Stoffels Tomaten

Wat is een tomaat nog meer
goed voor?

1

Goede bron van Vitamine C

Tomaten leveren een goede hoeveelheid vitamine C. Deze vitamine is erg belangrijk voor onze gezondheid. Het draagt onder andere bij aan:

  • Een sterk immuunsysteem
  • Een gezonde, elastische en mooie huid
  • Gezond kraakbeen en gezonde botten
  • Een lager risico op hart- en vaatziektes
  • Het verbeteren van de opname van ijzer uit plantaardige bronnen (non-heemijzer)
3

Rijk aan lycopeen

De kalium en vitamine C uit tomaten dragen dus al bij aan een gezond hart, maar dat is nog niet alles. Tomaten zijn namelijk ook zeer rijk aan lycopeen. Lycopeen is een stofje dat bij de carotenoïden hoort en als een antioxidant werkt. Dat betekent dat het je lichaam beschermt tegen oxidatieve stress. Dat is van groot belang: oxidatieve stress vergroot je risico op ziektes en versnelt het verouderingsproces. Lycopeen is zeer krachtig en kan helpen om:

  • Je LDL-cholesterol te verlagen (dit is het ongezonde type cholesterol)
  • Het risico op bloedklontering te verlagen
  • Het binnenste laagje van je aderen gezond te houden

Deze drie punten zorgen er samen voor dat je risico op hart- en vaatziektes aanzienlijk afneemt. Uit onderzoek onder mannen van middelbare leeftijd blijkt dan ook dat weinig lycopeen in het bloed, gelinkt kan worden aan een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

Van dit stofje wil je dus zeker meer binnenkrijgen. Over het algemeen geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen erin zit. In het velletje is de concentratie het hoogst. Ook tomatensaus en tomatenpuree zijn rijk aan lycopeen.

5

Goede bron van foliumzuur

Tomaten zijn een goede natuurlijke bron van foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Misschien denk je bij foliumzuur meteen aan zwangerschap. Deze vitamine staat er namelijk om bekend zeer belangrijk te zijn voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn. Het helpt namelijk om het risico op verschillende aangeboren afwijkingen bij het kindje te verkleinen. Ook als je niet zwanger bent, is foliumzuur van groot belang. Het draagt namelijk bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen.

7

PASSEN PERFECT IN EEN AFSLANKDIEET

Wil je wat kilo’s kwijt? Dan passen tomaten perfect in je dieet. Tomaten bevatten namelijk weinig koolhydraten en heel weinig calorieën, terwijl ze je lichaam wel waardevolle voedingsstoffen opleveren. Het vocht en de vezels die ze bevatten dragen bovendien bij aan een verzadigd gevoel.

2

Een gezonde bloeddruk

Om een hoge bloeddruk te voorkomen of verminderen, is het belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen en niet te veel natrium. Natrium heeft namelijk een bloeddrukverhogende werking en kalium neutraliseert dit juist. Tomaten zijn een goede bron van kalium en daardoor dragen ze dus bij aan een gezonde bloeddruk. Dit helpt om je hart en bloedvaten gezond te houden. Goed om te weten: we hebben ons jarenlang blind gestaard op zout als gevaar voor onze bloeddruk. Uit onderzoek blijkt echter dat een suikerrijk eetpatroon minstens net zo slecht kan zijn voor je bloeddruk.

4

Een gezonde huid

Het superstofje lycopeen doet nog meer voor je. Het helpt namelijk om je huid gezond te houden. Onder andere door je huid van binnenuit te beschermen tegen schade door de zon. Ook de vitamine C uit tomaten helpt hierbij. Daarnaast helpt vitamine C bij het verminderen van het schadelijke effect dat roken op je huid heeft.

6

Gezonde en sterke botten

Voor gezonde botten heb je zeker niet alleen het bekende mineraal calcium nodig. Vitamine D en magnesium spelen bijvoorbeeld ook een belangrijke rol. Daarnaast is ook vitamine K van belang. Een tekort aan vitamine K wordt gelinkt aan een lagere botdichtheid en een hoger risico op botbreuken. Tomaten zijn een goede bron van vitamine K en kunnen daardoor bijdragen aan gezonde botten.

Stoffels en gezondheid

Gezondheid bekom je niet alleen door wijs te eten. Het hebben van voldoende lichaamsbeweging is bewezen essentieel te zijn om lichaam & geest in optimale conditie te houden. Met onze eigen loop- en fietstenues stimuleren we ons eigen personeel en sympathisanten om in beweging te blijven.

Uit de serre
geklapt