The taste of
Stoffels

In onze teelt is een boeiend verhaal ontstaan van vormen en kleuren. Daarnaast zijn ook de smaken per variëteit erg divers: van kruidig tot hartig en zoet met soms een uitgesproken citrus- of umamismaak. De verschillende variëteiten hebben daarnaast ook een specifieke textuur die mee bepaalt wat hun toepassing binnen de keuken zal zijn. Zo is onze Toma'muse bijvoorbeeld de ideale tomaat om te grillen of warm te eten. Hoe we zorgen voor een topsmaak in onze tomaten lees je hieronder.

100% smaak,
100% natuurlijk,
100% Stoffels!
Genen

Genen

Niet de zon of een seizoen bepaalt de smaak of textuur van een tomaat. Wel hun genen, de toegepaste teeltwijze en de gebruikte bodem. De genen van tomaten bepalen uiteindelijk maar liefst 70 % de smaakkwaliteit. Daarom gaat Stoffels Tomaten wereldwijd op zoek naar tomaatvariëteiten met precies de juiste smaakgenen. Let wel, smaak is niet noodzakelijk een synoniem voor zoet. Smaak is een meer complex verhaal. Zoals bijvoorbeeld een evenwichtige zoet-zuur balans die op een natuurlijke manier versterkend werkt. Smaak houdt eveneens verband met voldoende kruidigheid die associaties oproepen met andere voedingsproducten. Een tomaat kan citrussmaak hebben of net wat meer umami in zich dragen en daardoor extra hartig smaken.

Teeltwijze

Naast genetica bepaalt de teeltwijze de smaak van deze erfgoedtomaten. Een plant kan zijn energie schenken aan het produceren van veel tomaten met weinig smaak. Of aan een beperkter aantal tomaten die meer smaak hebben. De keuze voor minder productieve maar wel smaakvolle rassen is in de filosofie van Stoffels snel gemaakt.

Bodem

Bodem

Stoffels Tomaten groeien in een organische bodem. (Niet op watercultuur zoals bij de reguliere teelten) In potgrond waarvoor de telers een kokossubstraat gebruiken met een natuurlijk bioleven van schimmels en bacteriën. Net zoals bij wijn staan die factoren in voor een apart terroir. Bij de kweek nemen zinvolle insecten de rol van spuitbus over zodat men deze tomaten zonder wassen kan opeten.