Toma’muse taart en ajuin

Toma’muse taart en ajuin

Toma’muse taart en ajuin

Ingrediënten voor 4 personen

  • Voor de taartbodem
  • 250 gr bloem
  • 125 gr boter
  • 50 gr gemalen gruyere
  • Snuifje zout
  • Voor de vulling
  • 500 gr Toma’muse tomaten
  • 120 gr boter
  • 1 kg zoete ajuin (fijngesneden)
  • 4 teentjes look (fijngesneden)
  • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 100 gr gemalen gruyere
  • Olijfolie
  • Peper en zout
Deel op

Bereiding

  • Maak het deeg door de bloem, gruyere en boter te mengen. Voeg eventueel een beetje ijskoud water toe. Kneed het geheel tot een mooie bol en pak het in in vershoudfolie. Plaats 30 minuten in de koeling.
  • Stoof voor de vulling de ajuin, look en rozemarijn aan op een laag vuur tot deze mooi gekarameliseerd is. Kruid met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 200°C, rol het deeg uit voor een taartvorm van +- 25 cm.
  • Plaats het deeg in de ingevette bakvorm en prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Plaats bakpapier boven het deeg en doe hier bakparel op. Bak gedurende 10 minuten, verwijder hierna de bakparels en het bakpapier, laat daarna nog 5 minuten bakken.
  • Haal de taart uit de oven en bestrooi de taartbodem met de gemalen gruyere, doe hierboven de gekarameliseerde ui. En werk af met de gehalveerde Toma’muse tomaatjes. Kruid met peper en zout en een kleine hoeveelheid olijfolie. Plaats terug in de oven gedurende 20 minuten.
  • Laat de taart even koelen voor deze uit de bakvorm te halen.
  • Gerecht door Pieter Coomans
Deel op

Waarom
Deze tomaat?

Toma’muse is een uitstekende tomatensoort met een unieke smaak en vorm. De smaak kan worden omschreven als zoet en kruidig en versterkt tijdens het eten. Consumenten vergelijken het vaak met een goed glas wijn. Het meest opvallende kenmerk is de pruimvormige look in combinatie met de diepe paars-rode kleur. Zijn stevige structuur en knapperige beet maken het een ideale keukentomaat. Toma’muse is gemakkelijk te snijden en verliest niet veel sap. Perfect voor een kleurrijke salade of een aantrekkelijke schotel gegrild in de oven.